Hvem er Bansky?

Den siste tiden har det florert av spekulasjoner om hvem Banksy egentlig er. Mainstream media har hengt seg på spekulasjonene, og det er nå altså frontmannen i det populære bandet Massive Attack som har blitt utpekt som selveste Banksy.

Det er vanskelig å si hvem som er mest kjent, gatekunstneren Banksy, kjent for sine naive politiske veggmalerier, eller supergruppa Massive Attack, som har gitt ut låter som Teardrop og Unfinished Symphony. Bandet spilte på Øya-festivalen så sent som i sommer.

Den nye teorien går ut på at Bansky sin veggmalerier har dukket opp rundt omkring i verden samtidig som Massive Attack har hatt konserter der. Det sier seg jo selv at hovedmannen i bandet, Robert “3D” Del Naja, har vært med hele veien. Robert “3D” Del Naja, sier selv at det ikke er han som er Bansky, men det er altså mange som ikke tror på ham.

Det var journalist Craig Williams som først kom med teorien om at Robert “3-D” Del Naja, er selveste gatekunstneren Banksy, men teorien var så solid at media fra hele verden kastet seg på. Denne enorme interessen fra alle verdenshjørner, også fra noen av de mest prestisjefulle avisene, vitner om at gatekunst har en helt annen status i dag, enn bare for noen få år siden. Det er nettopp folk som Banksy, hvem enn han nå er, som har æren for dette skiftet i riktig retning.15337611468_7513aa2bc1_b

Banksy viste at det går an å lage enkle, men effektive illustrasjoner med et politisk motiv. Disse illustrasjonene har snakket seg rett hjem i hjertet til publikum, og de har også blitt gitt ut i en bestselgende bok.

Uansett hvem Bansky er, er en ting sikkert: alle som er glad i god design, kan være takknemlig til Banksy, for at han åpnet mange lukkede dører, og for at han satte gatekunst på kartet.